mandag 1. september 2014

Intervju: Oda Valle

Eg ynskjer å ha intervju med andre kreative her på bloggen framover, for eg blir så inspirert av å lese korleis folk i kreative yrker jobbar! Og eg tippar at det er fleire enn meg som synes det er spanande lesning? Første kvinne ut er illustratør Oda Valle som eg var så heldig å treffe i Bergen. Snakk om søt og trivelig dame! Veldig kjekt å endeleg treffe nokon ein berre har prata med via Instagram og Facebook. Så her er altså Oda med sitt nydelege arbeid!




































1. Kva studerte du og kva jobba du med rett etter studiene?
jeg studerte Visuell Kommunikasjon (illustrasjon og Grafisk design) på BIAD; Birmingham Institute of Art and Design i England. Rett etter studiene startet jeg opp med eget illustrasjon og grafisk design foretak. Nå har jeg spesialisert meg kun på illustrasjon.

2. Du har jo fleire kundar som du illustrerer fast for. Kva er eit typisk oppdrag for deg?
Jeg har jobbet mest med portrett tegning. Jeg elsker å tegne mennesker, men jeg er sulten på å utvide mitt tegnepotensiale. Jeg elsker å tegne dyr, fugler, objekter, mønster, mat, natur, og bygninger. Liker å utfordre meg selv hele tiden. Det er det som gjør jobben min så spennende.



















3. Kva gjer du i dei periodene der du ikkje har så mange oppdrag? Kva gjer du for å halde hjula i gang?
I disse periodene er det spesielt viktig å være positiv, selv om det kan være vanskelig. Det gjelder å holde motivasjonen oppe uansett om man har oppdrag eller ikke. Å tegne så ofte som mulig, så man ikke får tegnesperre. Det har jeg hatt mange ganger og det kan føles skremmende å miste tegnegleden. Det er et maskineri som må holdes ved like. Det er viktig å utfordre seg selv ved å eksprimentere med nye teknikker og alltid prøve å videreutvikle uttrykket sitt. Slik holder man kreativiteten ved like.
Om du har tørkeperdioder, tegn ting du liker, eller gå ut å få ny inspirasjon. Snakk med andre illustratører. Det viktigste er at du fortsetter å tegne.  Eksprimenter og lek med stilen din. Prøv nye metoder eller medier som du ikke har prøvd før. Ta nye spennende kurs. Plutselig dukker det opp nye oppdrag.


4. Kvar hentar du inspirasjon? Kom gjerne med dine fem beste inspirasjonstips!
Jeg får inspirasjon fra ting rundt meg i hverdagen. Om jeg går tur i skogen, ser jeg på farger og former. I byen ser jeg på mennesker, arkitektur og det urbane landskapet.
Jeg leser blogger, magasiner, og jeg er over gjenomsnittlig opptatt av kultur, filmer, litteratur, mote, mennesker og musikk. Musikk er en viktig inspirasjonskilde for meg. Ellers er Instagram blitt min største inspirasjonskilde. Har fått mange fine tilbakemeldinger fra folk fra hele verden, og det er en god måte å skaffe seg ett nettverk av kunder og nye venner. Liker også veldig godt pinterest og leser blader som : Frankie, Aftenpostens Kultur blad og Oh Comely. Musikkvideoer er også noe som har inspirert meg gjennom tidene. Ser mye på youtube.

5. Kan du beskrive ein typisk jobbdag for deg?
Jeg elsker å kunne styre min egen arbeidsdag. Å kunne ta kaffepauser når man vil og ha lange lunsjpauser. Jeg er fleksibel og kan gjerne jobbe borte så lenge jeg har med meg viktig utstyr og tegnematerialer. jeg har en datter på to år som må bringes og hentes i barnehagen, så jeg må alltid ha en viss struktur på dagen. Ofte jobber jeg om kvelden hvis jeg har ekstra mye arbeid. Man må være ganske disiplinert og organisisert når man jobber som selvstendig næringsdrivende. Det er om å gjøre å bruke tiden effektivt.

























6. Jobbar du hovudsakeleg analogt eller digitalt? Og kva slags utstyr brukar du?
Jobber både analogt og digitalt. Hovedsaklig bruker jeg tegnepenner, og blekk. Har begynt å utforske mer med akvarell farger, men har brukt mest digitale farger.
Problemet med digitale farger er at de digitale fargene ikke alltid blir helt slik jeg ønsker de ved utskrift, og det er et problem. Jeg ønsker å utforske mer med diverse malingstyper, men er fremdeles bare i startfasen.

7. Kva synes du er det mest utfordrande med å jobbe som frilans illustratør?
Det finnes mange utfordringer, men det gjelder å finne en løsning på de. Man må være tålmodig, og positiv. Man må ta mye initiativ selv, og være ambisiøs for å klare seg. Staheten min har kommet til god nytte i dette yrket. Det er mange opp og nedturer, og det kan ta mange år å få seg ett godt nettverk av kunder. Man må hele tiden holde hjulene i gang. Man kan oppleve perioder med dårlig selvtillit og miste motivasjonen. Det kan til tider være ett ensomt yrke. Perioder med dårlig økonomi har også vært en stor utfordring for meg. Sett bort fra det, er det verdens beste yrke. jeg valgte aldri yrket mitt for å bli rik, men jeg valgte det fordi det gjør meg lykkelig. Det var det eneste rette valget for meg. Det er spennende å jobbe med nye kunder og hvert oppdrag er ulikt. Nye utfordringer gjør at man blir dyktigere som illustratør. Jeg er så stolt av å kunne si til folk at jeg er en illustratør. Jeg følte hjertet mitt. Det gir meg en ubeskrivelig glød og jeg gleder meg til hver arbeidsdag.


8. Du har jo ei lita dotter, korleis kombinerer du jobbliv og mammaliv?
Å få barn som illustratør, er den største utfordringen jeg har hatt. Det er desverre ikke lett å kombinere det å være en tilstedeværende mor, drive eget firma og dyrke lidenskapen på fulltid, men  det gjelder å ikke la motgang stoppe deg i leve det livet du ønsker. Det har kanskje gjort meg enda sterkere og enda sultnere på å jobbe som illustratør. Jo eldre barna blir, jo mer frihet får du til å dyrke jobben. Man må bare bli enda flinkere til å balansere tiden man har. Dattera mi Olivia elsker å tegne, så jeg prøver å tegne sammen med henne så ofte som mulig. Det er gøy å se hvor mye glede det gir henne.





























9. Har du nokre forbilder eller heltar? 
jeg har veldig mange helter. Jeg elsker Tove Jansson for hennes dedikasjon til kunstneryrket. Jeg beundrer kvinner som har mot til å jobbe med det de brenner for, og som ikke gir opp selv om livet byr på mye motgang. Å være kunstner er ikke ett valg men en livsstil. Det er ett indre kall for min del.
Jeg beundrer blandt annet musikeren Beck for hans kreative uttrykk. For at han tør å leke med forskjellige musikkstiler, og for at han sprer så mye farge og nyskapenhet med det han lager. Dette sultne behovet for å skape, og spre visuell glede til andre mennesker. Mennesker som tør å være annerledes. De som går mot strømmen. Det kaller jeg mot.

10. Kva er ditt beste tips til nokon som vil jobbe som illustratør?
Du må  ha ett brennende ønske om å bli en illustratør. Det betyr at du må like å tegne døgnet rundt om du må. Du må ha en arbeidsvilje og sterk lidenskap for yrket. Om du føler du har ett talent for å illustrere så må du gjøre noe med det, men ingenting skjer av seg selv. Du må jobbe hardt. Det er verdt  det. Det er verdens beste jobb.


1 kommentar: