onsdag 11. februar 2015

Intervju: Kai Nodland

Her er eit nytt intervju! Denne gongen med den dyktige illustratøren Kai Nodland som bur i London. Eg møtte Kai då eg studerte, og eg har fulgt arbeidet hans sidan det. Eg er veldig glad for at Kai ville være med på ein liten spørsmålsrunde, det er veldig spanande å høyre korleis andre kreative jobbar! Tidligare har eg intervjua illustratør Oda Valle og fotograf Klara Sofie Ludvigsen

Fortel litt om bakgrunnen din og kva slags utdanning du har. 
Jeg vokste opp i Sandnes hvor jeg tok videregående i tegning form og farge (det heter sikkert noe annet nå, det er så lenge siden). Deretter tok jeg en bachelor i illustrasjon i England. 

Det er jo nokre år sidan du var ferdig på college, har du jobba som frilans illustratør heilt sidan du var ferdig utdanna? Og korleis var dei første åra etter graduation?
Jeg har hatt flere jobber opp gjennom årene. Jeg har jobbet i parkvesenet, i et galleri, i en kjøttfabrikk, i butikk, i et japansk firma som norsk oversetter/researcher, og i det siste som grafisk designer. Men jeg har alltid opprettholdt en karriere som illustratør parallelt med disse jobbene. De første årene etter jeg ble ferdig utdannet var tøffe, det er vanskelig og etablere seg som illustratør og i tillegg var stilen min langt fra etablert. Jeg har veldig lite arbeid fra den perioden på websiden min.Du bur jo i London, korleis er det å vere illustratør der? 
London er både kjempebra og kjempedårlig for frilansere. Du kan bygge deg et nettverk veldig lett, og kulturelt sett så er det veldig mye som foregår. Men på en annen side så er det veldig dyrt å leie leilighet, så du får et stort finansielt press når du først starter som selvstendig næringsdrivende.
Kva slags oppdrag har du, og korleis balanserar du oppdrag og personlege prosjekt?
Jeg får hovedsaklig editorials, men lager også zines og trykk. Oppdrag er lettere for meg å balansere, det er alle mine personlige prosjekter jeg har problemer med å balansere. Jeg har prosjekter fra tre år tilbake som jeg ennå ikke har fullført. Sukk. 

Korleis ser ein typisk jobbdag ut for deg? 
Jeg har nylig startet som 100% frilans, så den varierer ofte. Men generelt sett så starter den med frokost mens jeg leser emailer, og så arbeid frem til ca 14:00, så er det lunch, og så arbeid frem til ca 18:00. Men det hender ofte at det blir litt senere enn det.

Kva synes du er det mest utfordrande med å jobbe som illustratør?
Det er nok det å finne den rette nisjen og en stil som skiller seg ut. Hvert år er det nye stiler som er på moten og det kan være lett å miste fokus, men samtidig må du også holde deg oppdatert, så det er vanskelig å finne den rette balansen.


Kva er dine største inspirasjonskjelder?
Jeg er veldig glad i outsider kunst, spesielt Henry Darger, og det er mange kunstnere som tar inspirasjon fra denne kunstverden, for eksempel Eshter Pearl Watson, og Paul Noble og David Jien. Jeg er veldig inspirert av andre illustratører også, som Liam Stevens, Laura Carlin, Nous Vous gruppen, Espen Friberg, Jon Boam og tusenvis av andre som jeg ikke har plass til å nevne. Og Anja Dahle Øverbye så klart! 

Har du nokre forbilder eller heltar?
Vanskelig spørsmål. Brian Blessed kanskje?   Kva er ditt beste tips til nokon som vil jobbe som illustratør?
Igjen, vanskelig spørsmål. Hver illustratør vil ha en unik bakgrunn og fremtid, men ofte når man starter som selvstendig næringsdrivende så kan det være litt vanskelig finansielt sett. Det svarer seg ofte å sette seg i en startposisjon hvor det finansielle presset er litt mindre. Det kan bety at du må spare opp litt, eller å bo et sted med rimelig leie. Mer spesifikt enn det blir det litt vanskelig å si.

2 kommentarer:

  1. oi, så fint! føler ofte at illustrasjonsverda er vanskeleg å penetrera, så det er alltid veldig fint å få innsikt i andre norske illustratørar!

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra at du likte det! Synes det er veldig spanande å lese sjølv. Ein føler jo ofte at "alle andre" fiksar alt så mykje bedre enn ein sjølv, så det kan være fint å lese at andre og går gjennom ein prosess på godt og vondt!

      Slett